Перевірка факту: Зеленський НЕ натякав на зникнення України під час свого візиту до Польщі

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Зеленський НЕ натякав на зникнення України під час свого візиту до Польщі Нуль джерел

Чи натякнув президент України Володимир Зеленський у своєму твіті від 5 квітня 2023 року, що Україна демонтує свої територіальні кордони з Польщею, і чи викликало це "паніку в Мережі"? Ні, це неправда: у своєму англомовному твіті Зеленський уточнив, що мав на увазі політичні, економічні та історичні кордони. Представник прес-служби українського президента повідомив Lead Stories, що Зеленський говорив "про встановлення більш тісніших зв'язків і налагодження співпраці та взаємодії між Україною та Польщею... " Конституція України не дозволяє президенту самостійно змінювати територіальні кордони країни.

Крім того, Lead Stories не змогли знайти доказів твітів, на які посилається РІА "Новости", щоб показати нібито "паніку в Мережі". Група журналістських розслідувань Bellingcat та незалежне видання Meduza, серед інших, задокументували, як російські ЗМІ, зокрема "РИА Новости", фабрикували коментарі в соціальних мережах для поширення пропаганди.

Твердження з'явилося в статті російського державного сайту "РИА Новости" (архів тут) 5 квітня 2023 року із заголовком: «"Украины больше нет". Слова Зеленского о границах вызвали панику в Сети».

Стаття мала підзаголовок (переклад з російської Lead Stories):

Користувачі Twitter побачили в словах Зеленського натяк на входження країни до складу Польщі

Стаття починалася з речення (переклад з російської Lead Stories):

Користувачі Twitter припустили, що Україна стане частиною Польщі, після слів президента країни Володимира Зеленського.

Так виглядала стаття на момент написання цієї перевірки фактів:

Nomorukraine.png

(Джерело: скріншот сайту ria.ru, зроблений 7 квітня 2023 року о 21:36:26 UTC)

Посилання на слові "Twitter" вело на англомовний твіт з офіційного акаунту Зеленського (архів тут), опублікований під час візиту українського президента до Польщі 5 квітня 2023 року.

Ось так виглядав твіт:

Nomorukraine2.png

(Джерело: скріншот сайту twitter.com, зроблений7 квітня 2023 року о ‏‎21:53:24 UTC)

На фотографії, що супроводжувала твіт, Зеленський йшов поряд із президентом Польщі Анджеєм Дудою. У твіті було написано (переклад з англійської Lead Stories):

У майбутньому між нашими народами не буде кордонів: політичних, економічних і - що дуже важливо - історичних. Але для цього нам ще потрібно здобути перемогу. Для цього нам потрібно ще трохи пройти пліч-о-пліч.

У цьому твіті та інших твітах офіційного акаунту Зеленського, датованих 5 квітня 2023 року, не було слів про зникнення України чи про те, що Україна стане частиною Польщі.

Nomorukraine_5twitter.png

(Джерело: скріншот сайту twitter.com, зроблений 11 квітня 2023 року о ‏‎13:21:56 UTC)

Не було такої заяви 5 квітня 2023 року ні на офіційному сайті президента, ні в його акаунтах в інших соцмережах (Telegram, Instagram, Facebook).

Untitled-1.png

(Джерело: скріншот сайту president.gov.ua, зроблений 11 квітня 2023 року о ‏‎13:08:26 UTC)

Пошук у Google за запитами "України більше немає" і "Україна стане частиною Польщі" на час написання також не видавало таких заяв Зеленського:

Nomorukraine_google.png

(Джерело: скріншот сайту google.com, зроблений 10 квітня 2023 року о ‏‎14:17:43 UTC)

У прес-службі Президента України на прохання роз'яснити, про що йшлося у твіті Зеленського, 11 квітня 2023 року відповіли імейлом:

У тексті твіта Президента України Володимира Зеленського від 5 березня 2023 року максимально чітко вказано, про які саме кордони говорить Президент - політичні, економічні та історичні. Йдеться про встановлення більш тісних зав'язків і налагодження співпраці і взаємодії між Україною і Польщею, що відбувається прямо зараз - у новітній історії наших держав і народів.

Зміна території України не входить до компетенції Президента України. У статті 73 Конституції України сказано, що "виключно всеукраїнським референдумом вирішуються питання про зміну території України".

Новина на сайті українського президента від 5 квітня 2023 року містить більш детальний опис розмови між Зеленським і Дудою.

Дуда зазначив: "Між нами немає тем-табу - ми обговорювали також історичні питання, які навіть сьогодні є болючими для багатьох сімей". (Серед найбільш дискусійних подій - Волинська трагедія , діяльність ОУН-УПА загалом, а також українське повстання проти Речі Посполитої у 17 столітті).

Обидва наголосили на провідній ролі Польщі у лобіюванні вступу України до Європейського Союзу. Згідно з міжнародним правом, вступ до ЄС не тягне за собою втрату державного суверенітету або кордонів. ЄС - це не незалежна держава, а група країн, які співпрацюють між собою.

Як передбачуваний доказ свого твердження, що Україна стане частиною Польщі, стаття "РИА Новости" містила п'ять анонімних коментарів у Twitter, у яких висловлювалися домисли про входження України до складу Польщі (переклад Lead Stories):

"Цим Зеленський каже, що Польща захопить Україну", - зауважив користувач.

"Просто в майбутньому не буде України", - додав другий.

"Приємно чути, що ви згодні, щоб ваша країна стала новим регіоном Польщі", - з іронією написав інший.

"Кордонів не буде, бо після цього конфлікту Польща забере собі всі території України", - поділився своєю думкою читач.

"Входження України до складу Польщі вирішило б багато проблем. Так ми відразу б увійшли і в ЄС, і в НАТО", - написали в коментарях.

У статті РИА "Новости" не було гіперпосилань на процитовані пости. Не уточнювалося в ній і якою мовою були написані коментарі.

Lead Stories не змогли підтвердити наявність процитованих "РИА Новости" коментарів під твітом Зеленського, посилання на який містилося в першому реченні статті "РИА Новости". Загальний пошук в Twitter за переліченими в статті фразами російською мовою та в перекладі українською та англійською показав кілька релевантних результатів (тут, тут, тут, тут), проте заявлений час публікації статті РИА Новости (18:21 05.04.2023) передує цим твітам, тож вони не могли стати джерелом цитат.

Російські ЗМІ часто вдаються до використанні коментарів - справжніх чи вигаданих - під статтями в іноземних інтернет-виданнях чи в соціальних мережах у якості теми та джерела інформації, згідно з розслідуваннями сайту журналістських розслідувань Bellingcat і російськомовного та англомовного видання Meduza, що базується в Латвії.

Болгарський журналіст-розслідувач Христо Грозєв, провідний розслідувач Bellingcat по Росії, у своєму твіті 27 квітня 2022 року розповідає про це явище на прикладі коментарів у болгарських ЗМІ (переклад з англійської Lead Stories):

Протягом останніх років кремлівська пропаганда використовує один троп: російські тролі розміщують проросійські коментарі під статтями в болгарських ЗМІ, а потім російські ЗМІ цитують цих тролів так, ніби вони є широкою болгарською громадськістю, використовуючи заголовки на кшталт "Болгари в захваті від..."

У такий спосіб російські ЗМІ створюють видимість солідарності іноземців з росіянами (чи з Кремлем) у певному питанні, ілюзію поширеності якоїсь думки чи схвалення певних явищ інтернет-користувачами. 8 січня 2022 року Meduza описала, як РІА "Новости" використовує цю практику -- в статті під назвою (переклад Lead Stories) "Болгари весь 2021 рік були у захваті від Росії в заголовках РИА Новости 👏 Розповідаємо, як анонімні коментарі під статтями стали важливою частиною пропаганди".

У статті Meduza зауважується, що коментарі в російських виданнях наводяться від імені представників різних країн, не лише Болгарії: „американців", „китайців", „британців", „французів", „японців" тощо. Детальніше з прикладами такої маніпуляції громадською думкою можна ознайомитись за запитом "Болгары восхитились" чи "Немцы восхитились".

Як державне інформаційне агентство, "РИА Новости" повторює пропагандистський наратив Кремля про те, що Польща поглине Україну або її західні регіони. Lead Stories уже спростовували одне з таких тверджень: "Проверка Факта: Польша НЕ аннексировала Украину через украинскую налоговую службу".

Lead Stories перевірили інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion